Cees Ouwehand zoekt met zijn metaaldetector naar sporen van het verleden.
Cees Ouwehand zoekt met zijn metaaldetector naar sporen van het verleden. BunnikSamen

Interessante presentatie Cees Ouwehand bij Welzijn Ouderen Werkhoven

27 januari 2023 om 13:30 Activiteiten

WERKHOVEN Op dinsdagmiddag 31 januari is Cees Ouwenhand te gast bij Welzijn Ouderen Werkhoven (WOW) in het Wapen van Werkhoven. Cees heeft een interessante hobby, hij zoekt met zijn metaaldetector naar sporen van het verleden. Zijn ogen glinsteren als hij over zijn hobby vertelt. Dat doet hij erg gepassioneerd. 

Cees is zeer deskundig en heeft oog voor elk detail in het veld. Daardoor heeft hij bijvoorbeeld veel Romeinse munten en spelden in ons dorp gevonden. Maar ook voorwerpen uit andere periodes van onze geschiedenis, zoals de Franse tijd. Dan zijn het vaak bijvoorbeeld munten, scherven en musketkogels. 

Heeft u interesse om de presentatie bij te wonen dan bent u van harte welkom in het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31. De entreekosten zijn €3,50. Bezoekt u de soos voor de eerste keer dan is de toegang gratis. Aanvang presentatie 13.30 uur. De zaal gaat open om 13.00 uur. De presentatie zal ongeveer anderhalf uur duren, daarna kan er weer een spel worden gespeeld.

Wie is Cees Ouwehand Wanneer ben je met het zoeken begonnen? ,,Dat weet ik nog precies. Ik ben getrouwd op de 17 januari en ben op de 18de gelijk gaan zoeken. Mijn vrouw vond dat niet echt leuk maar ja, ik had de week ervoor een nieuwe detector gekocht en die wilde ik uitproberen. Maar zij begreep het wel en gaat nu ook weleens mee. Elkaar de ruimte geven is daarbij het sleutelwoord.” 

Waarom ben je gaan zoeken? ,,Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in onze geschiedenis. Het zoeken naar het onbekende geeft een zekere spanning, maar biedt ook ontspanning. Dat heb ik nodig. Mijn werk is nog al intensief (Cees werkt als sociotherapeut bij het Ministerie van Justitie) en dan vind ik het heerlijk om lekker buiten te zijn en te zoeken.”

Heb je nog wel iets bijzonders gevonden? ,,Ja, ik heb heel veel bijzondere vondsten gedaan. Zoals zeer zeldzame Romeinse stukken die nu in museale handen zijn. Daar zal ik tijdens de presentatie in Werkhoven ook over vertellen. Ik zal daar dan ook een deel van mijn verzameling laten zien, zoals regenboogschotels. Dat zijn kleine schaaltjes die doorgaan voor het oudste Nederlandse geld.”

Wat doe je met al datgene wat je hebt gevonden? ,,Ik verzamel alles, geef veel weg en soms verkoop ik de sieraden waarmee ik dan weer een betere detector kan aanschaffen.”

Hoe wordt er tegenwoordig gekeken naar al die amateurarcheologen? ,,Daar is wel een verandering in gekomen. Werden vroeger de amateurzoekers lastig gevonden en liepen ze de officiële instanties in de weg. Tegenwoordig wordt er vaak samengewerkt waardoor belangrijk historisch materiaal niet verloren gaat.”

Heb jij nog tips voor beginnende zoekers? ,,Lees je van tevoren goed in. Ga eens een keer mee met een ervaren zoeker en leer ook goed te kijken. Hoogteverschillen in het land kunnen bijvoorbeeld een aanwijzing zijn voor bewoning in het verleden. Vraag altijd toestemming om op andermans grond te mogen zoeken. Doe het nooit stiekem, dan verpest je het ook voor anderen. Toon respect door niet op zondag te gaan zoeken als je weet dat de eigenaar dat bezwaarlijk vindt. Oude vondsten vóór 1500 ben je verplicht te melden. Doe het vooral niet om snel rijk te worden. Dan kom je bedrogen uit”, aldus Cees Ouwenhand.

Wil je eerst meer weten, neem dan contact op met de landelijke vereniging DDA (Nederlandse vereniging voor metaaldetectie). Johan van Impelen, voorzitter Stichting Welzijn Ouderen Werkhoven.

Informatie: 06-29598659 en op www.BunnikSamen.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie