Eli Bosboom tussen zijn geliefde pompoenen
Eli Bosboom tussen zijn geliefde pompoenen Familie Bosboom

Eli Bosboom van 17 organiseert een pompoensnijdag in Bunnik

Activiteiten

BUNNIK/HOUTEN Eli Bosboom is 17 jaar oud en kweekt al zes jaar zijn eigen pompoenen en sierkalebassen. In zijn kraampje aan de Rijsbruggerweg verkoopt hij ze. Hij levert sinds 2018 de pompoenen voor de pompoensnijdag in Houten en dit jaar organiseert hij voor het eerst een pompoensnijdag in Bunnik op Het Slot, op 22 oktober. 

door Agnes Corbeij  

Eli is de kleinzoon van Joop van Rijn, een bekend gezicht in Bunnik. Al heel vroeg was duidelijk dat Eli de genen van zijn opa had en later in het groen wilde werken. ,,Ik was altijd buiten aan het spelen en hielp mijn opa op de boerderij.” Eli ging naar het Wellant in Houten en doet nu Yuverta MBO opleiding Teelt en techniek in Geldermalsen, specialisatie glastuinbouw. 

KLEUREN EN VORMEN Voor pompoenen heeft Eli een zwak. ,,Ik word vrolijk van de verschillende kleuren en vormen die de natuur ons brengt.” Sinds dit jaar heeft Eli ook een kas geplaatst waarin hij zelf biologische tomaten kweekt en verkoopt dit in zijn kraampje op Rijsbruggerweg 1a in Bunnik. Naast de tomaten zijn er ook courgettes en patissons te koop. Aan de Tureluurweg kweekt hij pruimen en kersen, samen met Joop van Rijn. Eli: ,,Zelf ben ik ook begonnen met aardbeien.”

Eli verhuisde een aantal jaar geleden met zijn ouders naar de boerderij van mijn grootouders, die sindsdien in een kleiner huisje op het erf wonen. ,,Toen mijn opa en oma aan mijn ouders vroegen of zij op de boerderij wilden wonen, zeiden ze meteen ‘ja’ om mij in de toekomst de kans te geven te doen wat ik het liefste wil, het kweken van planten.”

EIGEN BEDRIJF ,,Ik ben nog aan het uitzoeken wat het beste bij me past. Ik weet bijna zeker dat het kweken van pompoenen hierin een groot onderdeel zal zijn. Ik probeer ieder jaar een beetje te groeien, zodat als ik straks klaar ben met de opleiding mijn eigen bedrijf kan beginnen.” Alleen pompoenen kweken zal niet lukken. ,,Helaas is de pompoen een seizoensgebonden groente en zal ik hiernaast dus ook andere activiteiten moeten hebben. Je kunt wel zeggen dat pompoenen kweken mijn passie is.” 

Al vier jaar levert Eli dan ook de pompoenen voor de pompoensnijdag in Houten. ,,Ieder jaar kriebelt het een beetje, want waarom organiseren we zoiets leuks voor jong en oud niet in Bunnik?” Dit jaar trok Eli daarom de stoute schoenen aan en stapte met zijn idee naar de gemeente. Zij gaven Eli toestemming om op 22 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een pompoensnijdag te organiseren op Het Slot.

advertentie
advertentie