Afbeelding
Margo Jungerius

SAB schildert met Ellen en flow in de Kromme Haan

Activiteiten

BUNNIK Iedere maandagochtend is er in de Kromme Haan een schilderles van Ellen Turpijn, namens Senioren Activiteiten Bunnik (SAB). Er wordt in volle flow getekend en geschilderd met diverse materialen en verfsoorten, zoals potlood, krijt, aquarelverf, acryl- en olieverf naar keuze tijdens de opdracht. Al meer dan dertig jaar organiseert SAB in het dorp Bunnik voor de inwoners van 55 tot 100 jaar sportieve en creatieve activiteiten, waarbij de gezelligheid niet mag ontbreken.

door Margo Jungerius

Gezelligheid is er zeker, maar docente Ellen Turpijn legt op de maandagen graag de lat iets hoger. Ellen is als kind opgegroeid tussen de kunst, want na het afronden van diverse kunstopleidingen en -cursussen, exposeert zij graag met haar eigen werk door het hele land. Nu geeft ze al een aantal jaar met plezier schilderles. Alice Verheul, cursist, zegt: ,,Door de opdrachten van Ellen schilder ik op verschillende manieren. Als ik hier ben, dan durf ik meer. Thuis schilder ik vaak dezelfde stijl.” Mieke Stamps, ook cursist, vult lachend aan: ,,Ik schilder al jaren, maar dankzij Ellen gebruik ik nu ook mijn vingers tijdens het schilderen.”

VOLLE FLOW Tijdens het koffie- en theemoment wordt het materiaal klaargezet en flink bijgekletst met elkaar. De les begint vaak met een opdracht, zoals landschappen en het expressionisme. Veel cursisten werken aan een eigen doek en verwerken de opdracht daarin. Na een tijdje is de groep in volle flow aan het schilderen. Voor Betty Oddens, cursist, is dat de voornaamste reden om hier te ,,komen. “Thuis komt het er vaak niet van, ik ben dan zo druk. Hier heb ik alle rust en focus.”

VRIJHEID EN PLEZIER Ellen is iedere keer weer verrast door cursisten. Toch is ze ook kritisch: ,,Veel mensen kunnen prachtig naschilderen, maar zelf schilderen vraagt een bepaalde kunstzinnige blik”,  aldus Ellen. Ze voegt hier eraan toe: ,,Het geeft zoveel vrijheid en plezier om jezelf te kunnen uiten in kleur en vorm.” Verrassend is ook de diversiteit en stijlen waar ieder cursist aan werkt. Van landschappen tot figuratief tot portret. Hierin voorziet Ellen iedereen van persoonlijk feedback met, waar nodig, tips, aanwijzingen en technische ondersteuning.

Op de maandagochtend is er nog plek. Leeftijd maakt niet uit, wel graag enig ervaring in schilderen.

advertentie