Yvon Hoogendijk in haar theetuin
Yvon Hoogendijk in haar theetuin Agnes Corbeij

Lezing/ proeverij over kruiden in de tuin, in de thee en als medicijn

Activiteiten

ODIJK Theetuineigenaar Yvon Hoogendijk en apotheker Younesse Hanim zijn in Odijk buren van elkaar en bezitten allebei kennis over kruiden. Tijdens Open Monumentendag 2021 op 12 september nemen zij de bezoekers mee op ontdekkingstocht door de tuin met geneeskrachtige kruiden. Er wordt ook geproefd. 

Door de opkomst van synthetische medicijnen verdwenen geneeskrachtige planten voor een groot deel naar de achtergrond. Toch zien we de laatste jaren een kentering. Steeds meer mensen willen kennis vergaren over de natuurlijke geneeskracht van planten. Deze kennis is nog lang niet altijd wetenschappelijk onderzocht. Kruiden zijn zeker geen vervanging voor medicatie; ze zijn een mooie toevoeging, aldus Yvon Hoogendijk. 

Op 12 september geeft Younesse uitleg over welke bekende geneesmiddelen oorspronkelijk afkomstig zijn uit planten. Zo wordt calendulazalf, dat bekend staat om haar ontstekingsremmende werking, gewonnen uit de bloemblaadjes van de goudsbloem. Een plant die vele tuinen in Nederland opsiert.

In een Hollandse kruidentuin vind je verder o.a. paardebloem, tijm, verbena, kamille, rode zonnehoed, brandnetel, duizendblad, salie, slaapmutsje, citroenmelisse. Deze kruiden zijn vers te gebruiken of worden na de oogst van april tot en met oktober, met behoud van geur, kleur en smaak, gedroogd. Ook de bloesems van lindebomen, vlieren en rozenstruiken zorgen voor heerlijke kruidenmelanges. Tijdens deze proeverij vraagt Yvon je zintuigen te gebruiken om heerlijke aroma’s en smaak te ervaren. Kruidenthee is superlekker en ook nog eens gezond!

De lezing/proeverij vindt plaats in theetuin Tierelethee op de Boomgaardweg 11 in Odijk. De start is om 13.30 uur. Er is plaats voor 20 personen, dus reserveren is gewenst. Stuur een mail naar info@tierelethee.nl om je plekje te veroveren.

advertentie