Jaap Dekker in de boomgaard
Jaap Dekker in de boomgaard Agnes Corbeij

Pluk je eigen kersen, nu het nog kan

15 juni 2021 om 17:00 Activiteiten

ODIJK Vanaf vrijdag kan iedereen zelf kersen komen plukken in een van de laatste traditionele boomgaarden in Odijk. De boomgaard is bijna een eeuw oud en werkt zonder netten en regenschermen. Commercieel is deze manier van kersen plukken niet meer rendabel, maar de beleving is er niet minder om.

door Agnes Corbeij

De boomgaard ligt in Odijk-West en het is nog de vraag wat er met de boomgaard gaat gebeuren. Iets verderop wordt op dit moment archeologisch onderzoek gedaan, voorafgaand aan nieuwbouw. Dus geniet ervan zolang het nog kan. Eind maart publiceerde Bunniks Nieuws een artikel van Raymond Uppelschoten over de historie van de fruitboomgaarden in Odijk. De boomgaard is jaren van Piet en Annie Mocking geweest en sinds vorig jaar pacht Jaap Dekker (85) de boomgaard en regelt de verkoop.

De eerste kersen van het ras ‘Early River’, in de volksmond ook wel ‘Duitse kersen’ genoemd, beginnen aardig te kleuren. Daarvan staan dertig bomen in de boomgaard. In totaal zijn het zo’n 150 bomen. De kersen zijn dit jaar veel later rijp dan vorig jaar, door het koude voorjaar. Maar vrijdag hoopt Dekker los te kunnen. ,,Het is erg mooi weer geweest nu, het is jammer dat het precies deze week gaat regenen.”

Dekker is nog op zoek naar mensen die willen heuen (spreeuwen wegjagen) en/of plukken. ,,Vorig jaar hadden jongeren niks te doen wegens corona dus had ik genoeg personeel. Dit jaar is dat moeizamer. Ik kan nog wel wat mensen gebruiken.” Zij krijgen ongeveer 6 tot 7 euro betaald per uur en kunnen zich melden bij Jaap Dekker: 06-22026792.

Vanaf deze vrijdag elke dag van 10.00 tot 20.00 uur is de boomgaard open voor publiek. De ingang van de boomgaard ligt aan de parallelweg van de Provincialeweg, de eerste boomgaard vanaf de Burgweg.

De winkel staat er klaar voor
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie