Matthew (links) en Jakay aan de start van hun fietstocht door twaalf provinciën.
Matthew (links) en Jakay aan de start van hun fietstocht door twaalf provinciën. Dhr Willemsen

Matthew en Jakay uit Bunnik fietsten door weer en wind voor het Prinses Máxima Centrum

25 mei 2021 om 10:43 Activiteiten

BUNNIK Jakay Hollander (24) en Matthew van Everdingen (21) uit Bunnik trokken de afgelopen vijf dagen op de fiets door de twaalf provinciën van Nederland om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum. Dat werd een beproeving door tegenwind met code geel, drie lekke banden én een lekke tent. Toch haalden ze zo’n duizend euro op en hadden ze het avontuur niet willen missen.  

door Agnes Corbeij

Jakay en Matthew kennen elkaar al lang en zijn beiden als leiding zeer actief bij scouting Katimavik in Odijk. Beiden fietsen veel en graag en Jakay kwam met het idee om alle provinciën aan te doen in vijf dagen tijd. Het was een vrij impulsieve actie, waar Matthew even enthousiast in mee ging. Matthew: ,,Toen hij dat voorstelde en vroeg of ik mee wilde doen, heb ik heel snel ‘ja’ gezegd. Ik weet ook niet waarom. Daar heb ik van geleerd.” Toch had Matthew het avontuur niet willen missen. 

SPONSOREN Matthew besloot dat ze dan voor het goede doel zouden fietsen. ,,Ik wilde niet met honderd euro aan komen, dus we zijn flink aan de slag gegaan om sponsoren te vinden.” Jakay zocht een route op op internet. ,,Die hebben we wat aangepast, zodat we langs Bunnik kwamen en onderweg bij familie konden overnachten.” Ze waren wel van plan te gaan kamperen, maar door het slechte weer leek dat niet zo’n goed idee. Matthew: ,,Dat wij uitgerekend het Pinksterweekend met het slechtste weer in zeventig jaar uitkiezen om deze tocht te doen, was niet handig.”

We hadden in de Flevopolder de wind negentig kilometer lang pal tegen

De twee startten donderdag bij het drie-provinciënpunt in Allardsoog, op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Jakay: ,,Vanaf daar fietsten we naar beneden, door Overijssel en de Flevopolder.” Op vrijdag, de dag waarop code geel afgegeven werd door het KNMI wegens harde wind, reden Jakay en Matthew door de Flevopolder. Jakay: ,,We hadden de wind 90 kilometer lang pal tegen.”  

MENTALE HULP De nacht erop sliepen de heren in hun eigen bed, in Bunnik. Matthew: ,,Daar konden we mooi de was wisselen en even bijkomen van deze dag. We waren er na die dag helemaal klaar mee.” Toch blijven de heren niet thuis, maar zetten ze hun beproeving door. Zaterdagochtend werden ze daarbij geholpen door de welpen van Katimavik. Zij stonden met een spandoek in de regen voor het scoutinggebouw waar de mannen langs kwamen. Matthew: ,,Dat was heel fijn. Daardoor hadden we er weer een beetje zin in.” Ook in Werkhoven stond een collega langs de weg om de jongens moed in te praten.


De welpen van Katimavik kwamen Matthew en Jakay aanmoedigen. - Karen van Duijnhoven

Vanaf Bunnik ging de tocht door naar Nijmegen, daaronder tikten ze een hoekje Limburg aan. Die laatste nacht werd er gekampeerd. Jakay: ,,Helemaal droog hebben we het niet gehouden. De tent was niet helemaal waterdicht, veel spullen waren nat geworden.” 

LEKKE BAND De dag erna staken ze Noord-Brabant door, waar materiaalpech de kop opstak. Matthew: ,,De band van Jakay hadden we al twee keer geplakt, toen hij weer lek ging. We besloten er een nieuwe band om te leggen, maar ook de buitenband bleek niet goed meer.” Vanaf daar heeft Matthew de rit alleen afgemaakt. ,,We wilden het goed afronden. Dus moest ik naar Zeeland en Zuid-Holland. Ik zou terug fietsen naar Bunnik, maar ik heb me op laten halen uit Zuid-Holland. We hadden alle provinciën immers gehad. Dat was het doel, dat hebben we behaald.”


Matthew en Jakay bij het verlaten van Drenthe. - Een voorbijganger

Met de helse tocht haalden Jakay en Matthew zo’n duizend euro op. Jakay: ,,We moeten de balans nog opmaken, maar zoiets zal het zijn.” Dit geld gaan ze persoonlijk naar het Prinses Máxima Centrum brengen. Doneren kan nog steeds, door een appje te sturen naar Matthew op 06-22719397 of direct te doneren t.a.v. M.A.R. van Everdingen op NL30 ABNA 0619 4264 03.    


Jakay en Matthew, bijna aan het einde van hun helse tocht. - Een voorbijganger

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie