Pastoor Gerard Claassens.
Pastoor Gerard Claassens. Martin Leijen

Plein naast de Nicolaaskerk in Odijk wordt vernoemd naar Pastoor Gerard Claassens

24 mei 2022 om 11:55 Achtergrond

ODIJK De parkeerplaats naast de H. Nicolaaskerk in Odijk krijgt een naam. Dit plein is de laatste jaren steeds meer een kerkplein geworden en verdiende daarmee een naam. Ds. Kees Visser opperde zes jaar geleden al om een straat in de Zweedse buurt te benoemen/om te dopen naar Pastoor Gerard Claassens, dat gaat binnenkort gebeuren.

door Agnes Corbeij 

Gerard Claassens was pastoor van de H. Nicolaasparochie van 1974 tot 1997. In die periode maakte hij diepe indruk op parochianen, maar ook op Odijkers die niet actief waren bij de kerk. Kort na zijn overlijden in 2016 werd een monumentje voor pastoor Gerard Claassens onthuld bij de H. Nicolaaskerk.  

GEHEUGEN Bij die gelegenheid roemde Peter Miltenburg als organisator van het gedenksteentje samen met Bert Staal, lid van de pastoraatsgroep, pastoor Claassens om zijn ‘enorme geheugen voor gebeurtenissen en personen, zijn humor, zijn boekenwijsheid die hij in gewone taal kon doorgeven in gesprekken en op de preekstoel heeft velen geïnspireerd en geraakt.’ 


Het monument in de tuin van de H. Nicolaaskerk zoals dat na zijn dood voor Pastoor Gerard Claassens werd opgericht. - Martin Leijen

Miltenburg: ,,Ook wist hij mensen op hun talenten aan te spreken en spoorde ons aan actief te zijn op vele terreinen in en ook buiten de kerk. Persoonlijk heb ik ervaren hoe hij mij aansprak op mijn mogelijkheden iets voor de kerk te betekenen en adviseerde een passende opleiding. In het vrijwilligerswerk liet hij je vrij eigen initiatieven te nemen.”

TIJD RIJP Destijds opperde Kees Visser, voormalig predikant van het Witte Kerkje, inmiddels met emeritaat, dat er een straatnaam in de Zweedse buurt zou moeten komen voor pastoor Claassens, omdat hij zoveel voor het dorp heeft betekend. Staal pakte dit verzoek op en sprak erover met burgemeester Ostendorp. ,,Hij vroeg mij een voorzet te doen bij de straatnaamcommissie, die heeft het op zijn lijstje gezet. Blijkbaar was de tijd nu rijp.” 


H. Nicolaaskerk. - Martin Leijen

In de Zweedse buurt zijn meer straten vernoemd naar kerkelijke figuren. Allereerst natuurlijk de Sint Nicolaaslaan. Maar ook de Drie Jofferengaarde verwijst naar de kerk. De drie zussen Deliaen, Emmeken en Jutte financierden in 1547 de bouw van een nieuw gotisch koor aan de romaanse kruiskerk te Odijk. Jochem Jansz (het plantsoen waar nu gebouwd wordt) was van 1590 tot 1636 koster-schoolmeester en secretaris van Odijk. Pastoor Evert Aalbertsz (de straat achter de Nicolaaskerk is naar hem vernoemd) was in dezelfde periode pastoor en secretaris. 

INVULLING En nu wordt het kerkplein dus naar pastoor Gerard Claassens genoemd. Sinds het najaar van 2019 denken omwonenden na over een mooiere invulling van deze plek. Ook is het plein opgenomen in de Toekomstvisie Dorpshart Odijk, dat eind vorig jaar werd vastgesteld. Binnenkort gaat Rotary Bunnik een bankje onthullen op het plein, ter ere van haar 50-jarig jubileum, dat staat al in delen op het grasveld voor de kerk. Wanneer een en ander officieel onthuld gaat worden, is nog onbekend. Zodra er een datum bekend is, meldt Bunniks Nieuws dat.  

H. Nicolaaskerk.
Het monument in de tuin van de H. Nicolaaskerk zoals dat na zijn dood voor Pastoor Gerard Claassens werd opgericht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie