Burgemeester Ruud van Bennekom en kinderburgemeester Duco Das tappen samen het eerste flesje melk
Burgemeester Ruud van Bennekom en kinderburgemeester Duco Das tappen samen het eerste flesje melk Wijgert-Jan van As
video

Melktap brengt burgers dichterbij de boer

4 maart 2022 om 15:02 Achtergrond

BUNNIK Bij boerderij De Zonnewijzer op landgoed Amelisweerd in Bunnik kunnen bezoekers sinds vrijdag zelf hun eigen rauwe melk tappen. Het is een van de vele initiatieven die genomen worden om de afstand tussen boer en burgers te verkleinen. De provincie verstrekt ook subsidie om de korte keten te bevorderen. 

door Agnes Corbeij

De melktap werd geopend door burgemeester Ruud van Bennekom en kinderburgemeester Duco Das. Beiden kregen een uitgebreide rondleiding over het bedrijf, waar boerin Miranda van Rijn vertelde over haar inspanningen om de bezoeker iets te leren over het boerenbedrijf. ,,We hebben een brede maatschappelijke functie, op ons bedrijf werken vrijwilligers en ook boerderijkinderen.”  

Video: Slotstad RTV 

EDUCATIE Miranda en Ko doen al jaren aan boerderijeducatie. De ligging op landgoed Oud Amelisweerd is ideaal voor dat doel, er komen veel mensen uit de stad naar het landgoed. Met de Vrije School uit de stad hebben ze al sinds 2015 een samenwerking. De kinderen komen een dagdeel per week naar de boerderij om klusjes te doen met de dieren, op het erf of in de moestuin. 


Miranda van Rijn, Duco Das en Ruud van Bennekom proosten met melk op de opening van de nieuwe melktap. - Agnes Corbeij

Eerder verkochten Co en Miranda al eieren en sap op het erf, ook melk was al verkrijgbaar, maar moest door Miranda uit de tank gehaald worden. Miranda: ,,Bij de tap kunnen mensen zelf de melk in de fles laten lopen. Het is laagdrempeliger. De hele dag, ook als ik niet thuis ben, kan melk gehaald worden. Het zorgt weer voor aanloop en het neemt me werk uit handen.”

DOUCHE-UNIT Haar broer Cor maakte de melktap. ,,Ik ben hem heel dankbaar. In drie maanden tijd bouwde hij van een douche-unit deze melktap. Hij is prachtig geworden.” Zowel Burgemeester van Bennekom als kinderburgemeester Duco Das zijn onder de indruk. Duco: ,,Ik hou van melk, ik drink iedere dag wel een glas.” Ook de rauwe melk waarmee getoost wordt, valt in de smaak.    


De Zonnewijzer op landgoed Oud Amelisweerd doet al jarenlang veel aan boerderijeducatie. - Agnes Corbeij

Er zijn al jaren vele initiatieven in de regio om de korte keten, dat wil zeggen de directe link tussen producent en consument, te versterken. Veel fruitboeren verkopen fruit aan huis, anderen zetten eieren, pompoenen of groenten aan de weg. Steeds vaker komt de toerist ook de FreshBo aan, een soort FeBo voor fruit. Deze staat bijvoorbeeld bij Oskam in Werkhoven of bij Pater en Westeneng aan de Achterdijk. 

TALKSHOW In Houten is Local2Local gevestigd, een organisatie die al vele jaren het voortouw neemt in het bevorderen van de korte keten. Ook de provincie wil investeren in de korte keten, met de Voedselagenda 2021-2023. Leader, een organisatie voor plattelandsontwikkeling, organiseert samen met de provincie een talkshow over het thema Lokaal Voedsel, met de hoofdvraag ‘Hoe maken we van Lokaal het nieuwe Normaal?’  

Een van de antwoorden op die vraag ligt in elk geval op het boerenerf van Miranda en Ko.  


Miranda van Rijn geeft Duco en Ruud een rondleiding over het bedrijf. - Agnes Corbeij

Miranda van Rijn, Duco Das en Ruud van Bennekom proosten met melk op de opening van de nieuwe melktap.
De Zonnewijzer op landgoed Oud Amelisweerd doet al jarenlang veel aan boerderijeducatie.
Miranda van Rijn geeft Duco en Ruud een rondleiding over het bedrijf.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie