De Cling-on kwast geeft de verf gelijkmatig af met een fijne streepvorming en ligt evenwichtig in de hand.
De Cling-on kwast geeft de verf gelijkmatig af met een fijne streepvorming en ligt evenwichtig in de hand. Jaap van Rijn

Tips voor de doe-het-zelver: kozijnen schilderen zonder gedoe

18 augustus 2020 om 16:00 Klussen & Vrije tijd

BUNNIK Veel mensen schilderen deze zomer de kozijnen. Een uitdaging is het houtwerk direct naast de ramen. Menig vakman zet de verf hier messcherp op, het besnijden. Zonder tape. Want dat scheelt materiaal en gaat sneller. Als je minder ervaring hebt, is tape een prima hulpmiddel voor een strak resultaat. Maar ook de thuisschilder kan met de besnijkwast tapeloos verven en puik werk opleveren.

Het kozijn geef je aan de buitenkant weer kleur met een verf die oplosmiddelen bevat, de alkydverf. De binnenzijde werk je af met een watergedragen verf met nauwelijks oplosmiddel. Da’s beter voor de gezondheid. Het perfect besnijden van vooral watergedragen verf kan een uitdaging zijn. Want deze verf laat zich net even minder soepel verwerken dan alkydverf. 

IDEALE HOEK Een vaste hand helpt alvast. En een professionele kwast. Je kunt voor het besnijden kiezen voor de klassieke patentkwast maat 10 of 12 van merken als Goudhaantje Futura en Staalmeester. Deze kwasten kan de doe-het-zelver bij verfwebsites bestellen. De Staalmeester is een echte besnijkwast die puntiger is opgeschoren dan de gewone patentkwast. Dankzij deze vorm kun je de kwast in een ideale hoek op het kozijn vlak tegen het raam plaatsen. Franse en Belgische schilders schijnen een voorkeur voor zo’n opgeschoren punt te hebben. Vandaar dat Staalmeester de puntkwast onder de aandacht brengt als een rechampir. Ook Goudhaantje biedt zo’n kwast, de Futura rechampir.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

DOWN UNDER Zowel de besnij- als gewone verfkwast zijn afgerond. Maar waarom is de kwast niet recht? Dat vroeg de Nederlandse vakschilder Frank Machielsen zich ook af. Hij ervoer tijdens een schildervakantie in Nieuw-Zeeland dat iedereen down under met een plat geschoren kwast al decennia lang watergedragen verf verwerkt. Deze opvallend soepele kwast beviel hem goed, mede door de gelijkmatige verfafgifte en de mogelijkheid om messcherp te besnijden. 

Machielsen besloot een vergelijkbare kwast te ontwikkelen, de Cling-On. Ook deze kwast geeft de verf gelijkmatig af met een fijne streepvorming en ligt evenwichtig in de hand. De verf valt goed te verdelen, de vloeiing is fraai. De kwast is inmiddels populair bij mensen die onder meer vintage meubelen opknappen. Je kunt Cling-On-kwasten via een aantal webshops aanschaffen. Met een kleine Cling-On kun je ook goed besnijden. Want als je de bles op het hout zet, vormt deze een rechte lijn.


De Staalmeester, een van de opties voor het besnijden. - Jaap van Rijn

GELD BESPAREN Het is de gewoonte om alkydverf te verwerken met een kwast van varkenshaar en watergedragen verf met synthetisch haar. Het vakblad KlusVisie ervoer dat je met de Cling-On ook perfect alkydverf op het hout zet. Staalmeester biedt met de Pro-Hybrid 2022 inmiddels ook een kwast met synthetische haren waarmee je zowel watergedragen- als alkydverf verwerkt. Zowel de Staalmeester als de Cling-On-kwast zijn dan ook innovaties waarmee geld is te besparen. 

STRAK RESULTAAT Je kunt watergedragen lakverf met een microviltrollertje over het kozijn verdelen voor een strak resultaat. Menig vakman en vakvrouw zet de verf eerst op met de kwast en verdeelt deze vervolgens met het rollertje. Een nieuw rollertje van Staalmeester trekt de aandacht van professionele schilders. Want deze geeft een heel glad resultaat en verliest geen pluisjes. Wie subtiele kwaststreken in het schilderwerk fraai vindt, gaat eerst met het rollertje aan de slag en strijkt de verflaag met de kwast na. Probeer deze techniek eerst uit op een proefstuk.

VERFTIPS Tip van een vakschilder: zoek met lak op een proefstuk de grens op. Kijk hoeveel verf je kunt opbrengen nog net voordat deze gaat zakken. Met lekker royaal lak opbrengen, kun je een mooi resultaat bereiken. Nog een tip: let op de belichting. Loopt de klus op de kozijnen of een muur wat uit en begint het te schemeren? Richt dan de bouwlamp niet op het werk. Want dan kun je verblind raken, wat doorgaans de kwaliteit van de werk niet ten goede komt. Je ziet minder goed of je te veel of juist te weinig verf opbrengt. Kies voor een indirecte verlichting zonder schaduwen.

De vakschilder heeft ook een prima tip hoe je met een Nederlandse vinding kwasten in een perfecte conditie houdt zonder spoelen onder de kraan of met terpentine. Het verhaal staat binnenkort op deze website.

Wie belangstelling heeft voor klussen en gereedschap, vindt bruikbare informatie op www.klusvisie.nl. Check hier onder andere een uitgebreide kwastentest.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Kozijnen schilderen? Een vaste hand helpt. En natuurlijk een professionele kwast.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie