Handgemaakte zelliges zijn er in diverse kleuren.
Handgemaakte zelliges zijn er in diverse kleuren. Jaap van Rijn

Tegeltrends 2020: zelliges, cementtegels en glitters

11 augustus 2020 om 18:00 Klussen & Vrije tijd

BUNNIK Zin om deze zomer tegelwerk te vervangen? Dan heb je meer keuze dan ooit. Wat zijn de tegeltrends in 2020?

Liefhebbers van bijzonder tegelwerk kunnen kiezen voor de handgemaakte zelliges (spreek uit op z’n Frans: zeelliezjes). Deze geglazuurde kleitegels vinden hun oorsprong in Marokko. Karakteristieken aan de tegels zijn onder meer de met een beitel gekapte randen, subtiele onderlinge kleurverschillen en onregelmatige vormen. Zelliges worden al eeuwenlang gemaakt. Met zelliges kun je dan ook een levendige tegelwand realiseren met een tijdloze uitstraling.

HERGEBRUIK De tegels werden onder matige arbeidsomstandigheden geproduceerd. Ook de onderlinge kwaliteit kon te wensen overlaten. Om een betere en vooral constante kwaliteit te bieden, besloot het Nederlandse De Tegel BV zelf een atelier in Marokko te bouwen met ondersteuning van de Nederlandse overheid. In dit atelier maken de arbeiders de handgemaakte zelliges onder betere arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon, aldus De Tegel BV. Ook aan het milieu is gedacht: verwerking van gifvrije pigmenten uit Europa en naar eigen zeggen hergebruik van zo’n 95 procent van het productieafval.

Dit artikel is een samenwerking met mediapartner KlusVisie. De komende tijd zult u meer van deze artikelen lezen op deze website.

SPEELS Tegenwoordig kiezen velen voor strakke interieurs. Verwerkt in bijvoorbeeld een tegelwand achter het aanrecht kunnen zelliges deze strengheid speels onderbreken. Zo’n wand valt op door de smalle voegen van 1 tot maximaal 2 mm. Die 2 mm is noodzakelijk bij een zelligeswand in de badkamer. Je kunt de tegels ook zonder voeg zelf plaatsen of laten plaatsen, als deze niet belast worden door vocht. Bij zwaardere belasting heeft voegwerk de voorkeur, om te voorkomen dat randen beschadigd raken.

ZELF TEGELEN Zelliges zijn geschikt voor doe-het-zelvers die een tegelwand met een ambachtelijke uitstraling willen realiseren. Zij kunnen de tegels op maat maken met een tegelsnijder, een haakse slijper en desgewenst plakken met tegelkruisjes. Tip: werk vanuit het midden, dan heb je minder snijwerk. Wil je een wat vlakker resultaat, gebruik dan een plank waarmee je meerdere tegels tegelijk kunt aandrukken in het lijmbed. De dealers van De Tegel BV leveren een handleiding bij de tegels.


Cementtegels. - Jaap van Rijn

CEMENTTEGELS Ook terug van nooit helemaal weggeweest: de handgemaakte cementtegel, destijds bedacht als betaalbaar alternatief voor porseleinen tegels. Zo’n 100 jaar geleden waren deze tegels met Art Deco- en Jugendstil-patronen erg populair. Tegenwoordig waarderen mensen de natuurlijke patsen van cementtegels die een vloer of tegelwand een authentieke uitstraling geven. Cementtegels prikkelen ook de creativiteit omdat je er kleurpatronen mee kunt realiseren.

GLITTEREFFECT Nog steeds gewild: mozaïek in de badkamer, keuken of in het toilet. Ook bij de fabricage van deze tegelmatjes staan producenten niet stil. Om het tegelwerk beter te laten uitkomen, biedt producent PCI sinds kort zo’n 400 voegkleuren en in kleur bijpassende siliconenkit. Met een kleurenscanner bij de leverancier zijn de kleuren nauwkeurig te bepalen.

Metaalachtige accenten in het interieur is een trend die ook in tegels terugkomt. Wie een glittereffect waardeert, kan met de keuze voor de kleurvoegen van PCI glanzende metallic chips met de kleuren koper, zilver en goud laten instrooien. De chips zijn leverbaar in een fijne en een grovere versie. Deze chips en de voegkleuren worden via de gespecialiseerde vakhandel aangeboden. Wie voor dit tegelwerk kiest, zal dus waarschijnlijk een vakman of vakvrouw in de arm moeten nemen.


Om het tegelwerk beter te laten uitkomen, biedt producent PCI sinds kort zo’n 400 voegkleuren en in kleur bijpassende siliconenkit. - Jaap van Rijn

SCHIMMELVRIJ De voegen zijn van epoxy, een materiaal dat doorgaans langer goed en schimmelvrij blijft dan voegen op cementbasis. De reden waarom veel vakmensen toch niet voor epoxyvoegen kiezen: dit kleverige materiaal is lastiger verwerkbaar. Met PCI-epoxy moet dit verleden tijd zijn. Want deze epoxy heeft de eigenschappen van een cementvoegmiddel. De epoxy laat zich ook eenvoudig inwassen. En speciaal epoxygereedschap is bij de verwerking niet nodig.

RELAXT VOEGEN Wie zelf de tegels wil verlijmen en voegen kan kiezen uit vele merken, denk aan onder meer Ardex, Weber, Sopro, Schönox en PCI. Met deze professionele producten kan ook de doe-het-zelver goede resultaten behalen. Zo biedt Ardex een zandarme voegmortel G10 met een paar eigenschappen die de minder ervaren doe-het-zelver van pas kunnen komen. Afhankelijk van de temperatuur blijft de eenmaal met water aangemaakte, smeuïge voegmortel maximaal 30 minuten verwerkbaar. Ben je dan nog niet klaar, dan kun je de mortel nogmaals maar zonder water doormengen. Zo verleng je de verwerkingstijd, wat het voegen tot een meer relaxte klus maakt. Ook met het verwijderen van de cementsluier op tegels heb je de tijd. Want na zeker 30 minuten wachten is de sluier nog steeds eenvoudig verwijderbaar. Ardex G10 is voor de particulier verkrijgbaar via onder meer Bol.com.

Meer informatie over de kleurenvoegen van PCI of het voegen met mortel? Raadpleeg dan www.klusvisie.nl. Op www.tegelbv.com staat een lijst met dealers van zelliges.

door Jaap van Rijn

Wat is KlusVisie?
De klusser die geen uitdaging uit de weg gaat en op zoek is naar de laatste klustrends, onderhoudstips en (ver)bouwweetjes, leest KlusVisie. De enthousiaste redactie bestaat uit een netwerk van ervaren vakmannen en -vrouwen die praktische tips geven om snel de beste klus- en slimste (ver)bouwresultaten te krijgen. Met handige step by step-reportages en duidelijke producttesten kan iedereen direct aan de slag. Kijk voor inspiratie en meer informatie op www.klusvisie.nl.

Karakteristieken aan de zelliges tegels zijn onder meer de met een beitel gekapte randen
Zelliges, deze geglazuurde kleitegels vinden hun oorsprong in Marokko.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie