Vincent Bijlo leidt de thema-avond met Julie d'Hondt (PvdA), David Oude Wesselink (GL), Jorrit Eijbersen (Liberalen) en Jeroen Sterk (P21) over duurzame mobiliteit.
Vincent Bijlo leidt de thema-avond met Julie d'Hondt (PvdA), David Oude Wesselink (GL), Jorrit Eijbersen (Liberalen) en Jeroen Sterk (P21) over duurzame mobiliteit. P21

Provinciale PvdA en GroenLinks steken groene hand uit naar Bunnik

10 maart 2019 om 21:59 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Op de thema-avond over duurzame mobiliteit op 6 maart trof de Bunnikse wethouder Eijbersen (Liberalen) een gewillig oor voor zijn ambities. Die gaan verder dan de plannen van de VVD in de Provincie Utrecht en konden dan ook op instemming rekenen van Julie d'Hondt (Statenlid PvdA) en David Oude Wesselink (GroenLinks), beiden kandidaat voor de Provinciale Verkiezingen op 20 maart. Mobiliteit is de grootste post op de provinciale begroting. Gemeente en provincie kunnen elkaar versterken. Dat vraagt politieke keuzes.

P21 wil inwoners stimuleren om net als de wethouder korte afstanden op de fiets af te leggen. Daarvoor is het nodig lokale wegen fietsvriendelijker te maken, bijvoorbeeld met een auto-te-gast-straat op de parallelweg en voorrang in plaats van wachttijd voor fietsers. In tegenstelling tot de wethouder zagen aanwezigen, PvdA en GroenLinks ook de afstand naar Wijk bij Duurstede wel als fietsbaar; zeker met elektrische fiets en speed pedelec.

Het is nu nog moeilijk om een concreet beeld te krijgen van de toekomst van NS-station Bunnik als verkeersknooppunt. Smart mobility moet gaan helpen: mobiliteit met fiets, auto en OV met apps goed op elkaar afgestemd. Dit vraagt wel om ingrijpen om parkeeroverlast in Bunnik te voorkomen. Gaan parkeernormen, vergunningen en autodelen helpen? Voorlopig blijft de weg naar Utrecht Science Park per fiets het snelste.

Hoe de luchtkwaliteit in de gemeente is, wil bewonersgroep SMAL beter in kaart brengen. Met hun initiatief kan dit tegen geringe kosten door dit met, voor en door de inwoners van de gemeente te laten doen. Er is een subsidieaanvraag ingediend bij het Bunnik-Aan-Zet fonds. D'Hondt liet weten dat ook de provincie een bijdrage kan leveren.

Dat verkeersinrichting kennelijk moeilijk is, ondanks goede plannen, toont het voorbeeld van de Burgweg. Jaren geleden werd terugdringing van het sluipverkeer beloofd, maar het aantal auto’s neemt alleen maar toe.  De heer Juffermans van het bewonersinitiatief vertelde over de onlangs opnieuw gestuurde brandbrief aan gemeenteraden en provincie.

De aanwezige fractieleden van P21 hoorden een heldere oproep: zorg voor een langetermijnvisie met oog voor de klimaatdoelstellingen. Met de suggesties uit het publiek en de uitgestoken groene hand van de provincie kunnen zij de komende jaren aan de slag met duurzame mobiliteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie