koorrepetitie
koorrepetitie VVE

Koor St. Caecilia 50 jaar: Passietijd zonder Bach

28 maart 2019 om 12:14 Uit-cultuur/nieuws Deel je nieuws

WERKHOVEN Bijna tweehonderd uitvoeringen van dé Matthäus Passion zijn er deze weken in Nederland te beluisteren. De passietijd lijkt synoniem aan Bach, maar wat als je nu eens wat anders wilt?

Er zijn alternatieven voor de muzikale weergave van het lijdensverhaal die in rijkdom en betrokkenheid niet onderdoen voor Bach. Een daarvan is zonder meer de Choral Passion Opus 7 van Hugo Distler. Deze passie voor vijfstemmig gemengd koor en 2 voorzangers beleefde zijn première op 29 maart 1933 simultaan in Berlijn, Lübeck, Neurenberg, Wuppertal en Königsberg.

Distler stelde het passie-verhaal samen uit de getuigenissen van de vier evangelisten en vlocht daar een koraal van acht coupletten doorheen. Mooie effecten bereikte hij in zettingen voor de zogeheten volkskoren als het 'Wir dürfen, wir dürfen niemand töten'. De rechtlijnigheid in het denken van het volk ving hij treffend in: 'Lässest du diesen los, so bist du des Kaisers Freund nicht'. In de navolgende jaren zou Distler, verbonden aan de 'Bekennende Kirche', steeds sterker ervaren wat de rechtlijnigheid van het 'Sieg Heil' inhield.

Beleef dit indringende werk op 13 april in de kerk van OLV ten Hemelopneming aan de Herenstraat 9 in Werkhoven, aanvang 20.00 uur. Het wordt uitgevoerd door het Voorburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Marijke van Klaveren, een koor met een lange traditie op het gebied van minder uitgevoerd passie-repertoire.

Dit concert is het tweede uit de concertserie die georganiseerd is ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van gemengd koor St. Caecilia en wordt geopend met het koraal Jesus, Deine Passion in een zetting van Praetorius door gemengd koor St. Caecilia en het gastkoor.

De toegang tot het concert is vrij. Er is een deurcollecte voor de restauratie van het kerkdak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie