Realiseer sociale woningbouw

12 mei 2022 om 12:05 Lokaal Deel je nieuws

Het coalitie akkoord van P21 en D66 stelt dat er de komende jaren tenminste 30% sociale huur in de nieuwbouw moet komen. Daarnaast nog 50% middenhuur en middenkoop. Een hartstikke goed plan lijkt me.

Of dat haalbaar is? Ook de afgelopen 20 jaar was het doel 30% sociale huur. Cijfers van het CBS laten echter zien dat het aandeel sociale huur tussen 2012 en 2022 is teruggelopen van 16 % naar 15,2 % (bron: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82900NED)

In die periode zijn er maar 32 sociale woningen extra gekomen terwijl er (bij een percentage van 30%) 160 meer hadden moeten zijn. Beleid dus prima; uitvoering niet gehaald. In de tussentijd is toegestaan dat woningbouwcorporaties woningen verkochten.

Door op de huidige wijze doorgaan zal het dus niet lukken. Maar er is genoeg creativiteit onder de bevolking om te helpen bij een andere aanpak.

Aan het college vragen we om snel het lek te dichten:

-       Maak afspraken met woningbouw corporaties dat verkoop stopt zolang de 30% niet is bereikt.

Inwoners zijn ook aan zet:

De gemeente wil dat inwoners participeren. Dat willen en kunnen ze ook. Kom op met suggesties om meer sociale woningbouw te realiseren. Elk idee is welkom, misschien zelfs wel hoe gekker hoe beter. Ook investeerders en bouwers nodigen we uit. Doe je mee? Dan kun je reageren naar: wijwillensocialewoningbouw@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie