Filmhuis Odijk

21 november 2021 om 12:17 Lokaal Deel je nieuws

Het Filmhuis toont op 03-12-2021 een filmdrama dat zich afspeelt in Beiroet. Het begint met een alledaags conflict. Er lijkt wat water van een balkon op het balkon van een onderbuurman terecht gekomen te zijn. Die onderbuurman zegt daar wat van, Er ontstaat een scheldpartij. Een ruzie zoals er iedere dag vele plaatsvinden. Alleen: dit is Beiroet, en beide mannen staan aan weerszijden van een diepe politieke, culturele en religieuze kloof. Daardoor escaleert hun persoonlijke vete al snel tot de nationale rechtbank. De ene (opvliegende) man is een christen, een groep die zich in het hedendaagse Libanon meer en meer bedreigd voelt. De ander is een Palestijnse vluchtelingen. Beiden voelen zich persoonlijk gekwetst door de beledigingen die de ander in het wilde weg uitkraamt. De 2 worden gedwongen hun diepgewortelde vooroordelen onder ogen te komen.

Het knappe van een dergelijk realistisch drama is dat het zoals bij veel conflicten niet om het conflict zelf gaat maar meer om de context en verborgen sores. De regisseur weet feilloos de open zenuwen van een nog steeds verscheurde samenleving te raken. 
Zelfs als buitenstaander kan je je van alles voorstellen bij de aard van het conflict. Maar het is vervolgens aan een goede regisseur en scenarist om lokale thema’s en problemen universeel te vertalen zodra er lokale problematiek in is verwerkt. Waar je aanvankelijk nog gemakkelijk partij denk te kunnen kiezen, wordt het steeds lastiger om voor een bepaald kamp te zijn. De regisseur maakt ons duidelijk dat in sommige ruzies alleen maar verliezers zijn.
Genomineerd voor een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.113

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie