Open brief aan de mensen van ‘Geen windmolens in en om Bunnik’

15 april 2021 om 12:16 Lokaal Deel je nieuws

Gisteren heb ik jullie flyer (betreft de petitie 'stopwindmolensbunnik') door de brievenbus gekregen en wil ik er bij deze op reageren.

Ik snap jullie zorgen. In de berichtgeving in de media over windturbines komen er allerlei theorieën naar voren over mogelijke gezondheidsklachten of andere ‘bijwerkingen’. Online zoekmachines leveren tientallen verontrustende berichten op. Het achterhalen van feiten is lastig. Ik ben (ook) niet thuis in dit vakgebied. Ik ben (ook) ‘gewoon’ een bezorgde inwoner van deze prachtige gemeente. Maar toch vat ik de berichtgeving anders op dan jullie en zijn mijn prioriteiten ook anders. Ik hoop dat jullie ruimte openlaten in de discussie, dat ook de opvattingen van mensen die denken zoals ik worden gehoord en dat het oplopen van emoties niet in de weg komt te staan van een genuanceerd debat.

De bewering dat windturbines vergroeiingen verzorgen in dieren lijkt zijn oorsprong te hebben in berichtgeving in de media van ongeveer 10 jaar gelden. Zo ver als ik kan achterhalen is dit nooit in een wetenschappelijke tijdschrift gepubliceerd.  Na ongeveer 3 jaar van wat aandacht te hebben gekregen in de media/online, blijkt er onvoldoende reden voor zorgen te zijn en lijkt deze theorie door deskundigen weggezet als ongegrond. 

Zorgen over gezondheidsschade rechtstreeks veroorzaakt door laagfrequentie geluid lijken ook ongegrond te zijn. Er zijn tientallen onderzoeken uitgevoerd in verschillende landen door verschillende organisaties die allemaal dezelfde conclusie trekken: slaapstoornissen of andere gezondheidsproblemen in de nabijheid van windturbines zijn het gevolg van ergernis en niet rechtstreeks te wijten aan blootstelling.

Door ongegronde zorgen te verspreiden over de gevolgen van windturbines vergroot je aanzienlijk de ergernis onder mensen en zou je hiermee gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Dit is toch niet wat jullie willen?

Natuurlijk moet er zorgvuldig worden omgegaan met de beslissingen over de plaatsing van windturbines in onze gemeente. Een open gesprek over geluidsniveaus, over het effect op vogels en insecten, over de netto-CO2 besparingen in vergelijking met alternatieven: dat hebben wij nodig. Maar laten wij ons niet afleiden door ruis. En laten wij samen streven naar een gemeente die in 2030 met trots tot één van de meest energie-neutrale gemeenten in het land hoort. 

J.Houtgraaf

Inwoner, gemeente Bunnik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie