Winturbines 241 meter hoogte
Winturbines 241 meter hoogte Bron Google

Onderzoek naar winturbines en zonnevelden van start in Zeist

15 oktober 2020 om 23:32 lokaal Deel je nieuws

Groene Driehoek: raadsbesluit biedt nog onvoldoende zekerheden

De gemeenteraad heeft op 13 oktober jl. opdracht gegeven tot het opstellen van een gebiedsvisie voor de Groene Driehoek. (A12-Spoorzone). Er is door de raad geluisterd naar een groot aantal inwoners van Zeist die vreesden dat de uitkomst van het onderzoek om te komen tot de gebiedsvisie bij voorbaat vast staat. In een amendement (CU SGP, D66 en CDA) op het raadbesluit is benadrukt dat de gewenste grootschalige elektriciteitsopwekking in dit gebied niet het doel van het onderzoek mag zijn. Wel is de Gemeenteraad akkoord met  een verdere verkenning van mogelijkheden, samen met alle belanghebbenden. Op verzoek van de Raad vindt er tegelijkertijd onderzoek plaats naar andere locaties (zoals Kamp Zeist, weidegebied Couwenhoven en de A28).

Werkgroep de Groene Driehoek heeft nog onvoldoende  duidelijkheid verkregen over  de invulling van de gebiedsvisie en de wijze waarop de participatie zal worden ingevuld.

De zorgen over het gemak waarmee de gemeente nog steeds voorbij lijkt te gaan aan de ambities van waarden en behoud van natuur en cultuur zoals beschreven in het recente bestemmingsplan Buitengebied ZuidWest zijn allerminst weggenomen. Zeker nu ook is besloten het gebied rond Station Driebergen-Zeist te verstedelijken, is de werkgroep van mening dat juist alles op alles moet worden gezet op natuurbehoud en het herstel van de biodiversiteit in het overblijvende buitengebied. Dit kwetsbare gebied is de schakel tussen de Utrechtse Heuvelrug en het plassengebied.  Nu dreigt in het buitengebied een onomkeerbaar proces van verstedelijking en industrialisatie.

Werkgroep de Groene Driehoek ziet voor opwekking van duurzame elektriciteit voldoende mogelijkheden om dit in de bebouwde omgeving te doen en is hierover met de gemeente in gesprek.

Werkgroep de Groene Driehoek gaat door met haar campagne om alle inwoners van Zeist bewust te maken en te betrekken bij de invulling van de  opgave tot een werkelijk duurzame ontwikkeling die moet leiden tot klimaat-neutrale toekomst en herstel natuur en biodiversiteit. De omvang en de impact van de plannen om te komen tot grootschalige opwek van de duurzame energie in het buitengebied gecombineerd met de verstedelijking van het stationsgebied vormen misschien wel de grootste uitdaging in de geschiedenis van de gemeente Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie