sport of cultuur?
sport of cultuur? Merijn Veldhuizen

HET BALLET CENTRUM wil weer open

28 mei 2020 om 09:46 Overig Deel je nieuws

HET BALLET CENTRUM wil open

Bunnik- Lennie van As eigenaar van Het Ballet Centrum wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten.  Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet. 

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Lennie zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen" stelt de dansdocent. 

Wel dansen op school, niet in de dansschool? 

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent.  Op ons parkeerterrein kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. Dat is leuk voor een keer maar zeer blessure gevoelig, daarom kiezen wij hier niet voor.

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens  Lennie veiliger dan boodschappen doen.  Het Ballet Centrum is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Lennie.

Dans bevordert de gezondheid

Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk dat we weer lekker gaan dansen en bewegen. Volgens beweegprofessor Scherder zou dit de oplossing zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt. Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als parkinson en dementie.

Het Ballet Centrum vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen snel weer toegestaan moet worden. We staan klaar om de lessen weer binnen te gaan opstarten. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.” Aldus Lennie van As van Het Ballet Centrum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie