geen overhaast besluit, daar is ons platteland te kostbaar voor

21 februari 2020 om 13:48 Nieuws Deel je nieuws

Geachte raadsleden,

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! De verantwoordelijkheid voor 60 hectare groen platteland, omzetten in zonnevelden bij Werkhoven ligt bij u. De kwaliteit van het landelijk gebied zal hierdoor onherstelbaar worden aangetast.

De ontwikkeling past niet binnen de Provinciale Ruimtelijke Verordening. De provincie wijst het college op haar verantwoordelijkheid en waarschuwt voor juridische procedures door burgers. De aan- en omwonenden zijn erg bezorgd. Straks is hun leefomgeving belegd met zonnepanelen.  Een enorme, niet te dragen last.  Een mens heeft groene ruimte nodig. Veertig hectaren aan glas kan het gebied landschappelijk niet dragen. De aan- en omwonenden zijn genoodzaakt om juridische acties te nemen als u niet ingrijpt. En dan is het aan de bestuursrechter om uw besluit te toetsen op rechtmatigheid. Grote kans dat zowel gemeente als projectontwikkelaars straks met lege handen staan. Dat wil toch niemand. U kunt het tij nog keren door uw instemming te ontzeggen.  En opnieuw naar de plannen te kijken, samen met de burgers.

Het college stelt voor om de 60 hectare aan zonnevelden door te laten gaan. Hiermee transformeert het gebied in een omvangrijk industrieel energieterrein, ter grootte van de bebouwde kern van Werkhoven. Dit ondanks het provinciale standpunt dat dit niet past binnen het huidige provinciale beleid. Het is ook strijdig met het eigen Bunnikse beleid.  Veertig hectares aan zonnevelden kan niet op grond van de definities en overige beleidsbepalingen. Dit is ook geen voorbeeld van stap voor stap beginnen en ervaring opdoen zodat ook “de bewoners kunnen wennen aan zonnevelden in het landschap” (citaat uit Bunnikse Beleid). De achterliggende vraag is waarom het college (en de gemeenteraad indien zij voor is) strijdig handelt met het eigen beleid. De noodzaak is niet onderbouwd door het college.  Welk publiek doel of belang wordt gediend, indien niet zorgvuldig wordt omgegaan met wet- en regelgeving en de belangen van de aan- en omwonenden?  De toets door de bestuursrechter aan wet en regelgeving zal geruime tijd in beslag nemen. Dit zal ertoe leiden dat een eventueel verleende vergunning zal worden vernietigd. Uiteindelijk zal een juridisch oponthoud averechts werken voor het behalen van de gemeentelijke energiedoelen op de middellange en lange termijn. Het is immers ‘zonneklaar’ dat het besluit niet voldoet aan de juridische toets op rechtmatigheid.  Wiens belang is hiermee gediend?  

Ik wil pleiten voor geen overhaaste, niet te overziene besluiten. Daar is ons groene platteland te kostbaar voor. Neem meer tijd en ruimte om  tot een goede afweging te komen voor zonnevelden in onze gemeente en ook in het voorliggende gebied.  Volg u eigen kwaliteitskader waarin de landschappelijke criteria zijn bepaald.  Er is immers nog voldoende tijd om de gestelde college doelen in de collegeperiode voor zonnevelden te halen.  Ik wil benadrukken dat dit geen actie is, die zich tegen zonnevelden op zich richt. Het benutten van zonne-energie en zonnevelden wordt door mij onderschreven.  Graag wil ik er bij u op aandringen om deze oproep in uw afweging mee te nemen. Ik hoop hiermee een constructieve bijdrage te  leveren aan het halen van de energiedoelen in onze gemeente. Want op de voorgestelde manier door het college gaat het niet werken. De burgers worden aan de kant gezet, het maatschappelijke enthousiasme voor zonne-energie  verdwijnt en met de belangen van de aan en omwonenden is tot nu toe onvoldoende rekening gehouden.

 

Hartelijke groeten,

Lei Willems

Bewoner aan de Achterdijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie