De locatie onder wordt als het meest kansrijk beschouwd door de gemeente Zeist.
De locatie onder wordt als het meest kansrijk beschouwd door de gemeente Zeist. Bron Google

DUURZAME PLANNEN GEMEENTE ZEIST SERIEUZE BEDREIGING VOOR EEUWENOUD BUITENGEBIED

2 september 2020 om 11:24 Natuur en milieu Deel je nieuws

Het college van B&W van Zeist heeft op 20 juli 2020 per brief aangekondigd de mogelijkheden te willen verkennen voor zonnevelden en windmolens in de Groene Driehoek, dat door de gemeente sinds kort wordt aangeduid als de ‘A12/Spoorzone’. De voorgestelde windturbines zullen meer dan 100 meter hoog zijn met een mogelijke diameter tot 130 meter en zullen over een afstand van meer dan 300 meter uit elkaar worden geplaatst tussen het spoor, de A12, de Odijkerweg en de gemeentegrens met Bunnik.

Dit voornemen heeft tot gevolg dat het aanzien en de beleving van het eeuwenoude, open buitengebied van Zeist ingrijpend zal veranderen in een gebied voor elektriciteitsproductie. Het gebied is van grote ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Denk aan het griendbos, de oude boerderijen met haar kleinschalige landerijen en de landgoederen met haar als de Wulperhorst, Schoonoord, Blikkenburg en Rijnwijk. Het voornemen zal door de schaalgrootte verder uitstralen naar Zeist-West, Kerkebosch, Driebergen, Odijk en Bunnik. 

Een aantal inwoners van Zeist (Tiendweg 22, 26, 28, 32, 34 en Bunsinglaan 18) heeft zich verenigd in de gelijknamige werkgroep ‘De Groene Driehoek’. De werkgroep maakt zich grote zorgen over de gekozen richting van de gemeente Zeist. Windturbines en zonneparken passen qua maat en schaal niet op de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme RIjngebied en vormen een bedreiging voor de natuur en het landschap. 

De Groene Driehoek is vóór duurzame energieopwekking, maar vraagt om een evenwichtiger, innovatiever planvorming en verbetering van inspraak van bewoners en belangengroepen. Het opofferen van natuur, biodiversiteit, duurzame landbouw en recreatie voor het bereiken van de energiedoelstellingen is volgens de werkgroep onverstandig omdat die juist ook de komende jaren door de gemeente versterkt moeten worden.

Bewoners en belanghebbenden uit de omgeving van dit gebied willen wij op de hoogte stellen, en vragen De Groene Driehoek te steunen. Dat kan door een mail te sturen, door aan te melden via Facebook en door dit bericht verder te verspreiden. Mocht u actief willen deelnemen, dan ontvangen wij heel graag een mail met uw gegevens. 

Maarten Jansen

groenedriehoek@zomerdijk.org

06 51314235

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie