Basisscholieren van de Camminghaschool en bewoners van Bunninchem hebben veel opgestoken van elkaar en de onderzoekers.
Basisscholieren van de Camminghaschool en bewoners van Bunninchem hebben veel opgestoken van elkaar en de onderzoekers. WKZ

Jong en oud leren van onderzoekers uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis

10 mei 2019 om 11:23 lokaal Deel je nieuws

Je bent nooit te jong, maar ook zeker nooit te oud om te leren. Op donderdag 9 mei geeft daarom een groep jonge onderzoekers uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis les over hun onderzoek op verschillende basisscholen in de regio Utrecht. Ook wordt er een minicollege georganiseerd voor jong en oud, waar kinderen en ouderen uit Bunnik samen les krijgen over onderzoek naar longziekten.

Leerlingen van groep 6 van de Camminghaschool in Bunnik bezochten een groep ouderen in het verzorgingstehuis Bunninchem om samen met hen een minicollege te krijgen over longziekten, het vakgebied van de onderzoekers. Daarbij kun je denken aan astma, longontsteking en ernstige verkoudheid. Het wordt een actieve les, waar veel ruimte is om elkaar vragen te stellen en van elkaar te leren. Zo werd er bijvoorbeeld een snotquiz georganiseerd. Naast het minicollege komen de onderzoekers daar zelf ook om te leren van de kinderen én de ouderen. Ook de kinderen kunnen veel leren van de ouderen. Wat werd er bijvoorbeeld bij ouderen gedaan toen zij als kind ziek waren, en hoe gaat dat nu bij kinderen?

RS-virus
De onderzoekers, Koos Korsten (arts onderzoeker), Brigitte Buiteman en Loes Nibbelke (beiden onderzoeksverpleegkundigen), doen momenteel onderzoek naar het RS-virus, een verkoudheidsvirus dat veel voorkomt bij kinderen en ouderen. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen met het RS-virus in contact. Het RS-virus is een luchtweginfectie en kan onder ouderen zorgen voor uitbraken in verzorgings-en verpleeghuizen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie