Mieke van de Primera-winkel heeft afscheid genomen van het leven.
Mieke van de Primera-winkel heeft afscheid genomen van het leven. Richard Thoolen

Mieke heeft ons verlaten

partnercontent

Afgelopen maandag 6 augustus is Mieke van Hout-Jongerius overleden in haar woonplaats Odijk. Zij was sinds 2005 het gezicht achter de Primera winkel aan De Meent te Odijk. Zij stond alom bekend als Mieke van de Primera.

Mieke Jongerius werd op 25 februari 1955 geboren te Utrecht als dochter van een groenteboer. Zij zag weinig heil in het leren achter schoolbanken en wilde het liefst direct aan de slag gaan en leren in de praktijk. Toen zij uit frustratie haar typemachine uit het raam had gegooid mocht zij van haar vader haar schoolopleiding staken en komen werken in de winkel. Dat vond Mieke prachtig!  Zij reed samen met haar vader op de vrachtwagen naar veilingen om daar groente en fruit in te kopen. Onderweg lette zij goed op wat haar vader allemaal deed. Toen op een dag haar vader bezig was met het afhandelen van de veilingkosten kroop Mieke achter het stuur van de vrachtwagen en reed hem alvast zelfstandig naar het laadpunt. Daar had zij geen rijbewijs voor nodig.

Mieke was een mensen-mens en vond het erg leuk om met mensen om te gaan. Maar ook voor honden en paarden kon zij een grote liefde opbrengen. Door hard te werken in de winkel mocht zij van haar ouders een paard aanschaffen. Daar werd Mieke heel blij van, en iedere dag na het werk en in de weekends  was ze bij haar paard te vinden.  Mieke had een goede band met haar beide ouders die helaas voor haar beiden op vroege leeftijd kwamen te overlijden.

Mieke was aanvankelijk wat ongelukkig in de liefde, maar daar kwam in 1994 een einde aan toen het serieus werd met haar grote liefde Jan, met wie zij tot haar overlijden een relatie heeft gehad. Ze kende Jan al langer, maar zij gingen alleen vriendschappelijk met elkaar om.  Zowel Mieke als Jan hielden van paarden en paarden-wedstrijden en zagen elkaar vaak bij Zilfia's Hoeve. Toen Mieke  tijdens het WK Military het parkeergebeuren op zich had genomen kwam Jan daar aangereden. Mensen konden voor 10 gulden hun auto op het parkeerterrein stallen. Jan gooide echter zijn charme in de strijd en wist Mieke over te halen om zijn auto kosteloos te stallen. Hij zou haar dat later op andere wijze wel compenseren.

En dat heeft Jan op zijn geheel eigen wijze gedaan. De liefde begon daarna aan beide kanten te groeien.  Ze vonden een woning in Odijk die ze vervolgens samen  hebben ingericht. Op 24 december 1998 traden Mieke en Jan in Gretna Green te Schotland in het huwelijk. Dochters uit vorige relaties, Estelle en Shirley, traden als getuige op. Mieke vond een baan bij bakkerij Hogenboom waar zij met veel plezier bakkerswaren verkocht en praatjes maakte met de mensen.  

Mieke hield van hard werken en had het ondernemerschap in haar bloed zitten. En ook al had zij het naar haar zin bij de bakkerswinkel, haar droom was toch het hebben van een eigen winkel. Wederom was het Jan die haar met zijn liefde hielp dit te verwezenlijken. Er deed zich een kans voor om een winkel te starten op de Meent. Jan trad op als regelaar en bemiddelaar en stelde voor om een winkel te starten onder coöperatie van Primera. Er dienden nog wel wat hobbels genomen te worden, onder andere met de verkoper en de bank,  maar Jan gaf blijk over gevoel voor zaken te beschikken. Spoedig konden zij zich de trotse eigenaar van Primera te Odijk noemen en kom Mieke haar droom gaan leven.

De winkel werd haar leven, haar kindje, haar alles. Ruim voor openingstijd was zij vaak al aanwezig om er voor te zorgen dat het er allemaal piekfijn uitzag. Bijna iedereen in Odijk wist de Primera winkel te vinden en kende Mieke. Maar Jan was een onmisbare kracht op de achtergrond. Met Mieke had hij de inrichting van de winkel verzorgd en daarna verrichtte hij alle administratieve handelingen en de inkoop. Naast Jan en de winkel droeg ook hond Joep bij aan het geluk van Mieke. Joep was een Berner Sennen hond, met een prachtige krachtige en liefdevolle uitstraling. Na het overlijden van Joep stond er ter herinnering altijd een grote foto van hem boven op de kast met sigaren.

Jan van Hout is bijzonder verdrietig over het heengaan van zijn grote liefde. Jan: ,,Ik mis haar nu al verschrikkelijk. Mieke was een echte Utrechtse meid met  maar twee standen: hollen of stilstaan. Zij was recht-door-zee en eerlijk. Zij was een mensen-mens, maar als ze je niet mocht kon  ze je dat ook duidelijk laten merken. We konden samen genieten van een sigaretje, een biertje en wedstrijden van FC Utrecht.  Zij was dol op rode rozen. Ik vind het fijn te merken hoe geliefd Mieke bij de mensen was."

 Jan is blij met de grote belangstelling en steun vanuit de samenleving. Gelegenheid om afscheid te nemen van Mieke en om nabestaanden te condoleren wordt geboden op donderdag 9 augustus van 19.00 tot 19.30 in de H. Nicolaaskerk te Odijk. De uitvaartdienst wordt gehouden op vrijdag 10 augustus om 10.30 uur in de H. Nicolaaskerk, waarna het lichaam ter aarde gelegd zal worden op de Algemene begraafplaats aan de Singel te Odijk.

advertentie
advertentie