Een juf is oud en heeft rimpels, een meester heeft grote oren. Aldus deze kinderen.
Een juf is oud en heeft rimpels, een meester heeft grote oren. Aldus deze kinderen. Richard Thoolen

Gezellige Koningsspelen te Werkhoven

partnercontent

Gezellige Koningsspelen

Vrijdag vonden er op ruim 6000 scholen Koningsspelen plaats waar door meer dan 1,2 miljoen kinderen aan deelgenomen werd. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende de Koningsspelen op basisschool De Fliert in Twello. Als thema voor deze Koningsspelen was 'BinnensteBuiten' gekozen om het buitenspelen van kinderen te stimuleren.

Het was dit jaar voor scholen niet moeilijk om zich aan het thema te houden: het weer was werkelijk fantastisch en nodigde een ieder uit om zich naar buiten te begeven. Bij basisschool De Delteyk te Werkhoven begonnen de Koningsspelen met een gezamenlijk ontbijt waarna de kinderen in groepjes ingedeeld werden om het spel Crazy '88 te gaan spelen. Bij dit spel konden de kinderen kiezen uit een veertigtal activiteiten waar zij punten mee konden verdienen. De activiteiten waren leuk, gek en creatief. Omdat het ondoenlijk was om alle activiteiten binnen de daarvoor beschikbaar gestelde tijd uit te voeren moesten de kinderen keuzes maken. Groepje C bekeek de hele lijst en had al snel een strategie bedacht: ze gingen voor de activiteiten die de meeste punten opleverden.

De eerste activiteit was het schrijven van een feestlied en dat hardop presenteren. Ieder kind bedacht 1 zin en dat werd achter elkaar geplakt. Het leidde tot een onsamenhangende tekst, maar omdat ze het met zoveel enthousiasme voordroegen kregen ze de eerste 10 punten toegekend. De tweede opdracht was om elkaar als meester of juf te tekenen. Er werd snel een whiteboard opgezocht en men ging van start. Al snel werd duidelijk wat de kenmerken van een meester of juf zijn.  Fauna zei tegen Noortje: "Je moet me nog oud maken met rimpels." Mats: "En bij mij ontbreken nog de dikke oren". En toen Mees werd gevraagd waarom hij zijn meester zo lelijk getekend had: "Wat! Dit is helemaal geen meester maar een juf die al vijf jaar voor de klas staat!"

Veel activiteiten waren gewoon leuk om te doen. Een beschuitje eten en dan het Wilhelmus fluiten viel in het geheel niet mee. Toen het Kyano lukte om na enkele minuten een fluittoon te produceren leverde dat toch geen punten op: hij kende het Wilhelmus helemaal niet. Ook 10 seconden ongemerkt achter iemand aanlopen leidde tot hilarische situaties. Michelle was achter meester Justin aan het lopen toen deze na 8 seconden het toilet opzocht. Mees liep achter juf Nicole aan en bleef haar maar volgen. Mees: "10 seconden? Ik dacht 10 minuten."  Een koekje op je voorhoofd leggen en dan zonder handen in je mond zien te krijgen was ook heel grappig om te zien. "Had ik maar een giraffe tong"verzuchtte Mats.

Één van de activiteiten was het zoeken van een mevrouw met een gek hoedje en daar dan mee op de foto gaan. Kyano riep even later dat hij iemand gevonden had. Het bleek echter dat de mevrouw niet zo een bijzonder hoedje op had. Kyano had zijn eigen interpretatie gemaakt: "Dit is een gekke mevrouw met een hoedje". Dat leverde toch punten op.

Buiten werd er slagbal, korfbal en voetbal gespeeld. Omdat het zo heet was mochten de kinderen tussendoor gaan drinken. Bij de drinkplaats werd een nieuwe diersoort geïntroduceerd. Een meisje zei: "Drink je drinken snel op, anders komen er wepsen". "Dan komen er wespen" verbeterde een jongen haar. Het meisje liet zich echter niet uit het veld slaan: "Ja, die ook" zei ze heel serieus.

Slagbal wordt gespeeld tegen team E. Daar speelt onder andere Tygo in mee. "Oh leuk!" wordt er gereageerd. Niet speciaal dat ze Tygo zo leuk vinden, maar hij blijkt met zijn arm in een mitella te lopen en kan dus niet mee doen. Wat is er gebeurd Tygo? "Nou, ik heb een bolletje en een kommetje in mijn schouder. Bij voetbal ben ik gevallen en nu is mijn bolletje uit het kommetje. Als ik genoeg rust gaat mijn bolletje weer in zijn kommetje en kan ik weer spelen." Dat is goed uitgelegd. Menig dokter kan een voorbeeld nemen aan deze duidelijke taal.

Kyano laat weten dat hij niet veel vertrouwen heeft in zijn team als het gaat om voetballen. "Ik ben de enige die op voetbal zit" zegt hij bij voorbaat teleurgesteld. Als hij gecorrigeerd wordt dat er drie kinderen uit zijn team op voetbal zitten, namelijk ook Noortje en Fauna is zijn reactie: "Ja, maar die spelen wijvenvoetbal, en daar win je niet mee." Mees heeft op het speelschema gekeken en ziet twee leuke wedstrijden: F-U en C-K. Noortje heeft een bal tegen haar gezicht gehad en er een bloedneus aan overgehouden. Na een bezoekje aan de EHBO keert zij terug op het veld. "Kun je wel voetballen?" vraagt een bezorgde ouder. Noortje: "Ja hoor, dat gaat best, het bloedt alleen nog van binnen. Als ik mijn hoofd zo houdt kan ik best spelen." Een meisje met karakter!

Team C moet tijdens de voetbalwedstrijd gele hesjes aan, "Bah, het is al zo heet" wordt er geklaagd, maar de hesjes worden toch maar aangetrokken. Dan gaat de wedstrijd beginnen en iemand vraagt aan de scheidsrechter: "Wie mag er beginnen?" De scheidsrechter wil er niet teveel woorden aan besteden en zegt: "De hesjes mogen uit". Er volgt een blijde reactie, maar in plaats van de bal uit te nemen, trekken de spelers hun hesjes weer uit. Nadat ze ze onder protest toch weer aangetrokken hebben kan de wedstrijd beginnen. Met 1-7 wordt het team met de hesjes ingemaakt. Maar nu hebben ze de hesjes als excuus: het was zó warm in die hesjes dat ze niet meer hard konden rennen. 

De Nederlandse volksaard deed ook op deze fantastisch mooie dag van zich spreken. Enkele onvolkomenheden die opgemerkt werden zijn: "Het is wel érg warm", "Er zijn wel veel zwarte vliegjes", "Straks komen er nog wespen", "Ik had liever gaan zwemmen", "waarom schijnt de zon in mijn gezicht" en "duurt het nog lang".

Mede door een goede organisatie, vele vrijwilligers en het supermooie weer zijn de Koningsspelen te Werkhoven bijzonder geslaagd te noemen.   

 Teken elkaar als juf of als meester.
Houdt 30 seconden een ballon in de lucht zonder hem aan te raken. Wrijf hem maar over mijn haar...
 ...en hij blijft aan het plafond plakken. Mind F*ck in het klein.
Beweeg een koekje van je voorhoofd naar je mond, zonder je handen te gebruiken.
 Had ik maar een giraffe tong!
Gaan staan op alfabetische volgorde leverde maar 1 punt op.
Koekje, koekje kom dan!
Zoek een mevrouw met een gek hoedje en ga daar mee op de foto.
Fluiten na een beschuitje te hebben gegeten. Lilian kan er de humor wel van inzien, dochter Pip minder.
 Maak 10 staartjes op één hoofd.
Houdt 30 ballonnen tegelijk in de lucht.
 Hé, dat is gek! Mijn schaduw past niet meer in de tekening?
 Het lijkt wel of hier een ernstig ongeluk gebeurd is waarbij meerdere slachtoffers zijn aangegeven.
 Teken de omtrek van je schaduw.
Tygo had zijn bolletje uit zijn kommetje en kon niet spelen.
Kunnen ze die mand niet wat lager hangen!
Mees slaat de bal hard weg.
Noortje heeft een bloedneus, maar wil toch graag verder spelen. Karakter hoor.
Mees heeft zo zijn eigen stijl van keeper zijn.
De enige die de Koningsspelen 2018 te Werkhoven niet overleeft heeft.
Nog lekker even voetballen met een extra hesje aan...
advertentie