De Trekker-trek is dan wel van start gegaan, maar het is nog wat stilletjes op het publieksveld.
De Trekker-trek is dan wel van start gegaan, maar het is nog wat stilletjes op het publieksveld. Richard Thoolen

Trekker-trek geslaagd ondanks hevige regenval

partnercontent

WERKHOVEN Vrijdag stond de Trekker-trek van de Krommerijnstreek op het programma. Het werd echter heel spannend of deze wel doorgang kon vinden toen 's morgens de regen met bakken uit de lucht kwam. Op een baan die te nat is geworden kan de wedstrijd niet verreden worden. De organisatie poogde de banen zo droog mogelijk te houden door deze met een zeil af te dekken. De rest van het terrein bleef echter onbeschermd en dreigde in een modderpoel te veranderen.

HOOP Namens de organisatie gaf Dirk van Lankeren commentaar: ,,We wisten wel dat er regen verwacht werd, maar niet precies hoeveel er bij ons zou vallen. We zijn maanden bezig geweest met het treffen van voorbereidingen en uit geheel Nederland waren mensen naar onze Trekker-trek gekomen. Dan wil je die natuurlijk alleen in uiterste nood cancelen." Die uiterste nood hangt enerzijds samen met de veiligheid van deelnemers en publiek en anderzijds met de kwaliteit van de baan. De organisatie deed er alles aan om de kwaliteit van de baan acceptabel te houden, maar moest met lede ogen toezien hoe de ene na de andere bui het terrein teisterde. Van Lankeren: ,,Het was frustrerend en spannend tegelijk. We konden niets anders doen dan hopen en bidden." 

Ondertussen gingen alle voorbereidingen wel gewoon door. Trekkers werden gewogen en gekeurd en de baan werd met speciale apparaten bewerkt. Knarsetandend keek de organisatie naar de lucht, die na een hoopgevend zonnestraaltje toch weer donker dicht trok. Conform planning waren de kinderspelen om 14.00 uur open gesteld. Een mechanische stier en een 6-tal blaasspelen bleven nagenoeg onbezocht. Slechts een enkeling waagde zich in de regen op de springkussens en nam daarbij voor lief dat hij/zij daar helemaal nat van werd.

En toen klaarde het gelukkig op. De organisatie haalde opgelucht adem en met een vertraging van 1,5 uur kon de trekker-trek officieel van start gaan. Het spektakel begon tot leven te komen en langzaam ontstond de karakteristieke gezellige sfeer. De kinderen genoten van de kinderspelen die nu wel goed bezocht werden. Gerrit Oskam: ,,De ritten kunnen gelukkig gereden gaan worden. Nu alleen het publiek nog." De eerste ritten werden verreden voor een grotendeels lege tribune en de meisjes in de kleine biertent hadden nauwelijks klandizie. Maar gelukkig werden social media goed gebruikt en werd het bericht dat de trekker-trek doorgang had gevonden onder de mensen verspreid. Van alle kanten kwamen auto's, fietsen en scooters aangereden en langzamerhand begon het allemaal wat levendiger te worden. Oskam: ,,We zijn blij dat het op tijd droog geworden is en de trekker-trek door kon gaan. Tegen de avond werd het ouderwets druk en konden honderden mensen genieten van de trekkers, vrachtwagens en bovenal de gezelligheid!"

Het weer bleef de rest van de dag haar medewerking verlenen en alle ritten konden tot een goed einde worden gebracht, tot grote vreugde van de organisatie en de meer dan 100 vrijwilligers die bijgedragen hebben om dit evenement tot een succes te maken.

BIJZONDER Bijzonderheid bij de trekker-trek is dat al zet je nog zoveel afvalbakken neer, veel mensen ze toch niet kunnen vinden. Aan het eind van de avond, als het donker is en alle ritten gereden zijn, verzamelen de mensen zich in en rond de feesttent. Het weiland ligt letterlijk bezaaid met plastic bekertjes en patatzakken. Stille getuigen van de gezelligheid die daar geweest is. Oskam: ,,We weten dat er veel afval in het gras belandt. Dat is ieder jaar het geval. Daarom gaat een groep vrijwilligers zaterdag het weiland op om alles op te rapen dat daar niet thuis hoort. We laten het echt netjes achter." 

Ook de tribune is nog aan de lege kant.
Thomas Smit uit Westbroek komt niet zo ver op de zware baan.
Celine Treurniet zette een mooie prestatie neer.
Jonathan van Essen probeert op hoge snelheid ver te komen.
Kevin van der Grift uit Odijk rijdt een thuiswedstrijd.
Bij een plotselinge stop komen zijn voorwielen van de grond.
Van deze deelnemer was niet meer bekend dan dat het een man is op een trekker.
Een gloednieuwe trekker sierde het einde van de baan.
Gerjan de Groot uit Gorinchem reed rustig en beheerst.
Om opperbest te presteren worden er extra banden bijgezet en wat lucht vrij gelaten.
Zo zonder sleepwagen kan Gerjan de Groot net effe meer gas geven.
advertentie
advertentie