Burgemeester van Bennekom laat met krachtige halen aan het touw de antieke kleine klok van de St. Stevenskerk klinken.
Burgemeester van Bennekom laat met krachtige halen aan het touw de antieke kleine klok van de St. Stevenskerk klinken. Richard Thoolen

Burgemeester luidt kerkbalans in

20 januari 2019 om 19:34 partnercontent

WERKHOVEN De kerkbalans van zowel de katholieke kerk als de hervormde kerk in Werkhoven werd zaterdag ingeluid door burgemeester Ruud van Bennekom.

DOEL Het doel van het inluiden van de kerkbalans is het verkrijgen van vrijwillige donaties om de kosten van het onderhoud en beheer van de kerken enigszins te dekken. Nadat de klokken om precies 13.00 hadden geklonken werden bezorgers er op uit gestuurd om enveloppen te bezorgen bij de mensen uit de geloofsgemeenschap.

TOESPRAAK Burgemeester van Bennekom was gevraagd om de balans in te luiden door het handmatig luiden van de kleine klok van de St. Stevenskerk te Werkhoven. Alvorens dat te doen hield hij een korte toespraak. Van Bennekom liet weten dat hij goed over het verzoek had nagedacht. Zelf heeft hij geen gelovige achtergrond en wilde het inluiden alleen doen als hij dat uit volle  overtuiging kon doen.  Van Bennekom had nagedacht over de betekenis van de kerk voor de inwoners van Bunnik, Odijk en Werkhoven en benoemde een aantal  aspecten. Van Bennekom: ,,De kerken hebben een verbindende functie die ik als burgemeester van harte ondersteun. Het zijn plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten en gezamenlijk hun geloof kunnen beleven. Ook bieden zij ruimte voor introspectie. Verder zijn het mooie, markante bouwwerken die voor een groot deel het aangezicht van de dorpen bepalen. Graag wil ik een bijdrage leveren aan het behoud van onze kerken."  Van Bennekom was ook blij dat deze actie gezamenlijk door de katholieke en protestantse gemeenschap werd ondernomen.

LUIDEN Even voor 13.00 uur kreeg burgemeester van Bennekom van koster Wilco Schreuder het klokkentouw aangereikt waarmee hij de in 1750 gegoten klok kon laten klinken. Precies om 13.00 mocht de burgemeester het touw afwisselend naar zich toe trekken en weer laten vieren waarna het karakteristieke geluid van de klok in heel Werkhoven te horen was. Het was best een fysieke inspanning die door van Bennekom, met een door judo getraind lichaam, krachtig en soepel werd uitgevoerd. Ook de grote klok van de St. Stevenskerk en de klokken van de katholieke kerk 'Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming' waren vanaf 13.00 uur te horen, maar deze werden elektrisch aangedreven. 

Het was een fysieke inspanning die door burgemeester van Bennekom met verve werd verricht.
Koster Wilco  Schreuder reikt het klokkentouw aan aan burgemeester van Bennekom.
Johan van Impelen gaf de burgemeester nog een rondleiding door de klokkentoren en verhaalde van haar geschiedenis.
De karakteristieke klokkentoren van de St Stevenskerk vanwaar het klokkengelui ten gehore gebarcht werd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie