Initiatiefnemers om van het Rijneiland een grote rookvrije zone te maken.
Initiatiefnemers om van het Rijneiland een grote rookvrije zone te maken. Richard Thoolen

Voor een rookvrije generatie

partnercontent

ODIJK Vanaf 1 januari 2020 zijn alle scholen in het basis-, voortgezet en MBO-onderwijs verplicht een rookvrij schoolterrein te hebben. Sergio Amatjasa vindt dat een mooi besluit, maar wil eigenlijk niet nog twee jaar moeten wachten en het direct invoeren.

ACTIE Amatjasa stuurde daarom een email aan de directies van de basisscholen en BSO's die gevestigd zijn op of rond het Rijneiland te Odijk. Daarin hield hij een pleidooi om de hele omgeving waar kinderen zich in bewegen of zicht op hebben per direct rookvrij te maken. Daar heeft hij een belangrijke reden voor. Amatjasa: ,,Ik heb gewerkt als verpleegkundige op de afdeling oncologie in Utrecht. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen van roken en meeroken. Wat zou het fijn zijn als we al dat leed kunnen voorkomen en onze kinderen een gezondere basis kunnen meegeven. Mijn zoon Hugo den Uijl zit hier op school en 's morgens moeten we vaak door de walm van rokende mensen heen fietsen. Ik zou het fijn vinden als onze kinderen deze rook niet in hoeven te ademen en ook niet geconfronteerd worden met rokende mensen. Want zien-roken doet-roken."

INSTEMMING Er werd positief gereageerd op zijn email.  Caroline Boumans  (directrice De Vonk), Ronald Nagtegaal (directeur Beurthonk), Irma van den Burg (Locatiemanager Kinderopvang Humanitas), Yvette Bottenberg (KMN Kind & Co), Jannie van Donkersgoed (schoolleider Bongerd) en Xandra van der Vegt (Sport BSO) sloegen de handen ineen om de gehele omgeving van de kinderen rookvrij te maken. Op de schoolpleinen zijn opvallende bordjes aangebracht dat het daar een rookvrije omgeving moet zijn.

MEDEWERKING Om de kinderen op de weg naar school te behoeden voor onbedoeld meeroken of confrontatie met rokende mensen zijn de maatregelen niet toereikend. Boumans: ,,Nee, we hebben geen zeggenschap over openbaar terrein. Wat we wel kunnen doen is mensen aanspreken dat ze niet in het zicht van kinderen roken. Ons doel is niet om roken geheel te verbieden, maar om een rookvrije generatie te realisen."  

CIJFERS "De rookvrije generatie"  is een gezamenlijk  initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Een initiatief wat hard nodig was  want de cijfers liegen er niet om: Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken, ruim 20.000 mensen sterven jaarlijks in Nederland door roken en enkele duizenden door meeroken en 60 baby's overlijden per jaar doordat hun moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft. Het initiatief wordt ook door de gemeente Bunnik ondersteund en onder andere uitgedragen door buurtsportcoach Jesper Oele.

KINDEREN Maar wat vinden de kinderen er zelf van? Hugo: ,, Ik ga nooit roken. Roken is vies en ongezond. Je krijgt er enge ziektes van."  Mees: ,,Mensen weten toch dat roken slecht is en toch blijven ze het doen. Kennelijk is het heel moeilijk om te stoppen als je er eenmaal aan begonnen bent. Wij moeten er dus niet mee beginnen."

advertentie
advertentie