Een speciale vangrail remde de auto af toen die de afrit miste, waardoor de impact van de botsing verminderde.
Een speciale vangrail remde de auto af toen die de afrit miste, waardoor de impact van de botsing verminderde. Koen Laureij

Bestelbus verongelukt op A12 bij Odijk (update)

25 februari 2023 om 09:03 Ongeval

ODIJK Op de A12 bij Odijk zijn vrijdagavond twee personen gewond geraakt toen ze met hun bestelbus hard tegen de vangrail van een afrit botsten. Dankzij een beveiligingssysteem, de RIMOB, werd de impact van de klap afgeremd en konden beide inzittenden zelf uit de auto stappen. Omdat de klap desondanks hard is geweest zijn beide per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De inzittenden waren twee mannen van 39 en 34 jaar uit Roemenië. De bestuurder was achter het stuur in slaap gevallen. Er was geen alcoohol in het spel, laat de politie weten. 

RIMOB is de afkorting van rimpelbuisobstakelbeveiliger. Die wordt onder andere toegepast op locaties waar een frontale botsing ernstig letsel tot gevolg kan hebben, bijvoorbeeld bij brugpilaren, middengeleiders en portalen langs de weg. Als een voertuig tegen de RIMOB botst krult het systeem op waardoor het voertuig geleidelijker wordt afgeremd. De frontale klap wordt daardoor minder hard, maar op hogere snelheid kan de botsing alsnog veel impact op het voertuig hebben.


Het ongeluk gebeurde op het begin van de afrit naar Driebergen en Zeist. Rijkswaterstaat sloot de afrit af, zodat de hulpdiensten veilig konden werken. Een takelbedrijf heeft het bestelbusje afgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie