Afbeelding
RTV Utrecht

Politie waarschuwt voor zomerse inbraakpiek; vooral Bunnik doelwit van inbrekers

30 juli 2019 om 13:00 Inbraak

BUNNIK De politie Midden-Nederland waarschuwt voor een zomerse inbraakpiek. Hoewel het aantal woninginbraken al jaren daalt, is er in veel gemeenten in de zomer juist een toename te zien.

De verschillen zijn groot: in Utrecht komen 3 procent meer inbraken voor; in Bunnik is dat bijna 75 procent. De politie heeft wel een verklaring voor de zomerpiek. ,,Omdat we natuurlijk op vakantie gaan in de zomer, maar ook omdat we onze ramen en deuren open laten staan om te luchten. Dat zijn toch de momenten dat inbrekers gebruikmaken van de gelegenheid", aldus politiewoordvoerster Jacqueline van Houten.
 

PIEK BUNNIK

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Utrecht adviseert gemeenten op het gebied van inbraakpreventie en heeft mogelijk een verklaring voor de piek in Bunnik. ,,Een oorzaak zou kunnen zijn dat de snelweg in de buurt ligt en dat inbrekers snel weg zijn. Maar ook dat er een leegloop is in de vakantieperiode en dus weinig sociaal toezicht", zegt Susanne Schat.

De onderlinge verschillen in aanpak tussen gemeenten zijn groot. Maar de gemeente Utrecht steekt er volgens Schat met kop en schouders bovenuit. ,,Zij kennen ook subsidieregelingen en ze werken nauw samen met bedrijven die het erkende politiekeurmerk Veilig Wonen hebben", aldus Schat.

De politie adviseert onder meer om voorzichtig te zijn met het online delen van vakantieplannen- of foto's.

Bron: RTVUtrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie